Soly start met aanbieden slimme laadpalen
Groningen, 20 september 2023 – Het Nederlandse zonne-energiebedrijf Soly start met de verkoop van slim aangestuurde laadpalen. Samen met hun energiemanagementsysteem en dynamische energiecontract bieden ze oplossing voor consumenten met zonnepanelen.
69% laadt vooral thuis Uit het Nationaal Laadonderzoek 2023 blijkt dat bijna vier op de vijf elektrische rijders ook zonnepanelen hebben. Maar liefst 69% laadt vooral thuis de auto op. “Sinds begin dit jaar merken we dat steeds meer klanten ons benaderen met de vraag of we ook een laadpaal kunnen installeren. We zijn bij nu om aan deze vraag te kunnen voldoen”, aldus Milan van der Meulen, medeoprichter van Soly.
Ontlasten energienet en extra verdienmodel door slimme aansturing Veel mensen zetten hun auto aan de laadpaal op het moment dat ze thuiskomen van werk. Dit kan bijvoorbeeld in het begin van de avond zijn. Dit zijn daarentegen ook de momenten dat het aandeel groene en goedkopere stroom op het energienet minder is. Met een dynamisch energiecontract stimuleert Soly klanten om hun auto op te laden op de momenten dat energieprijzen goedkoop of zelfs negatief zijn. Zo wordt een laadsessie goedkoper terwijl deze tegelijk het energienet ontlast.
Een sleutelrol is weggelegd voor het energiemanagementsysteem. “Wij geloven niet dat Nederlanders massaal besluiten om handmatig hun energiegedrag aan te passen, om zo te profiteren van goedkope energie bijvoorbeeld. Veelal is de consument niet eens thuis op deze momenten. Daarom zetten wij vol in op automatische aansturing. Onze ‘Soly Brain’ speelt hierin een cruciale rol. Zo kan een gebruiker met een dynamisch energiecontract van ons instellen vanaf welke energieprijs er geladen moet gaan worden. Ook kan de gebruiker besluiten alleen de productie uit de zonnepanelen te gebruiken voor het laden van de auto”, aldus Milan van der Meulen.
Virtual Power Plant Langzamerhand ontvouwt zich een Europees Soly netwerk bestaande uit tienduizenden woningen met zonnepanelen, thuisbatterijen, laadpalen en warmtepompen. Tezamen met zonne-energie opgewekt op bedrijfsdaken en zonne-carports. In de toekomst wil het bedrijf dit netwerk verbinden en slim aansturen en zo actief helpen in het balanceren van het energienet. Van der Meulen: “We herkennen wanneer er een overschot of te kort is op het energienet. Binnen een paar seconden kunnen we assets aan- of uitzetten en daarmee het net balanceren. Daarnaast maakt het systeem het in de toekomst mogelijk dat klanten binnen het Soly netwerk energie met elkaar kunnen uitwisselen.”
|
|