04 oktober 2023

Soly behoort tot de Top 250 Groeibedrijven 2023!

Soly behoort tot de Top 250 Groeibedrijven 2023!

Soly is opgenomen in de Top 250 Groeibedrijven. De Top 250 Groeibedrijven is gebaseerd op het ScaleUp Dashboard van de Rotterdam School of Management (RSM) en het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE), en bestaat sinds 2017. De gerenommeerde lijst bestaat uit bedrijven die in drie opeenvolgende jaren ieder jaar een groei van minimaal 20% in FTE en/of omzet realiseerden.

Nieuw op de lijst
Het is voor het eerst dat Soly wordt meegenomen in de Top 250 Groeibedrijven 2023. In totaal zijn 168 van de 250 (67,2%) bedrijven op de lijst nieuw, wat aangeeft dat het lastig is om een snelle groei vol te houden, aangezien er een beperkt aantal bedrijven is dat herhaaldelijk op de lijst voorkomt. Uiteraard hopen we bij Soly de recente groei voort te zetten in de vorm van duurzame groei voor de komende jaren, zodat we een duurzame impact kunnen blijven maken op de wereld met zonne-energie!

Ook groei buiten de landsgrenzen
Naast de enorme groei op de Nederlandse markt, groeit Soly ook op internationaal niveau. Zo heeft het bedrijf dit jaar zijn activiteiten uitgebreid naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ook heeft Soly in België een volgende stap gezet; hier was het al actief in Vlaanderen, en sinds enige tijd ook in het Franstalige Wallonië. In Zuid-Afrika heeft Soly inmiddels, naast de commerciële markt, ook de residentiële markt betreden. Het laat zien dat Soly ook buiten de eigen landsgrenzen groeit, bijdraagt aan de internationale energietransitie en bovendien de lokale werkgelegenheid stimuleert.

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen Verenigde Naties
Uit het onderzoek blijkt dat slechts 30% van de Top 250 Groeibedrijven 2023 betrokken is bij ten minste één van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Deze 17 doelen zijn in 2015 aangenomen door alle 193 VN-lidstaten, met als doel om in 2030 een duurzame wereld voor iedereen te bereiken, waarin niemand wordt buitengesloten. Soly is betrokken bij 13 van de 17 doelen, en we hopen dat dit ook andere (groei)bedrijven zal inspireren om eveneens prioriteit te geven aan het creëren van een positieve impact op zowel het milieu als de samenleving.

Demografische gegevens
De gemiddelde bestaansduur van de groeibedrijven uit de top 250 is 13,4 jaar. Soly zit net onder dit gemiddelde, aangezien wij afgelopen zomer ons 10-jarig jubileum hebben gevierd. Desondanks is Soly geen jonge speler: 143 Groeibedrijven (57%) hebben een bestaansduur korter dan 10 jaar. Dit zorgt voor een mooie mix in de lijst, met vermeldingen voor klassieke Groeibedrijven en nieuwe Scale-ups die hun groeiende waarde – inmiddels al enkele jaren op rij – bevestigd zien.

Tot slot zijn de meeste groeibedrijven gevestigd in of rondom Amsterdam. Soly is een van de slechts 8 snelgroeiende bedrijven gevestigd in het noorden van Nederland, waardoor we van groot belang zijn voor de ontwikkeling van deze regio en een grote bijdrage leveren aan de lokale economie en werkgelegenheid.

Top 250 Groeibedrijven 2023 rapport
Het gehele Top 250 Groeibedrijven 2023 rapport is te downloaden via de website van het Erasmus Centre for Entrepreneurship.